Lagarde cere consolidarea independenței energetice a UE / ”Se configurează un nou peisaj geopolitic, marcat de tensiuni care fragmentează economia”

Lagarde cere consolidarea independenței energetice a UE / ”Se configurează un nou peisaj geopolitic, marcat de tensiuni care fragmentează economia”
Publicat: 27/11/2023, 16:59

Uniunea Europeană trebuie să accelereze acțiunile în sensul atingerii independenței energetice, pentru evitarea fluctuațiilor tarifelor la energie, și trebuie să aprofundeze integrarea piețelor de capital și să consolideze cadrul fiscal, afirmă Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, avertizând că tensiunile geopolitice fragmentează economia globală, alimentând incertitudinea și volatilitatea economică.

”Lumea a intrat rapid într-o perioadă marcată de provocări majore. Se configurează un nou peisaj geopolitic, marcat de tensiuni în creștere care fragmentează economia globală. Acest lucru are consecințe economice directe, alimentând incertitudinea și volatilitatea economică. În paralel cu tensiunile geopolitice, se accelerează criza climatică, având ca efect dezastre naturale mai frecvente și fără precedent. Aceste evenimente meteo extreme cauzează șocuri în rețelele de aprovizionare care au efecte asupra economiei mondiale, amplificând provocările deja existente”, a declarat Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), în cursul audierilor în Comisia pentru Afaceri Economice și Monetare a Parlamentului European.

Christine Lagarde le-a recomandat liderilor politici să aibă abordări ”deschise”, subliniind că este ”esențial” ca băncile centrale să furnizeze ”o ancoră de stabilitate”, prin măsuri de stabilizare a prețurilor. Președintele Băncii Centrale Europene a amintit că activitățile economice ale zonei euro ”au stagnat” în ultimele trimestre, subliniind că probabil se vor menține slabe anul acesta.

”PIB-ul real s-a contractat cu 0,1% în trimestrul trei, reflectând impactul mai larg al dobânzilor mai mari, al cererii externe slabe și al reducerii stimulentelor de redeschidere a economiei după pandemie. Producția a continuat să scadă, iar activitățile în sectorul serviciilor se mențin slabe. (…) Dar, chiar dacă perspectivele economice pe termen scurt sunt neperformante, economia urmează să se reconsolideze în următorii ani, în contextul continuării scăderii inflației, al relansării veniturilor reale și al creșterii cererii pentru exporturi din zona euro”, a subliniat Christine Lagarde, potrivit textului discursului, publicat de BCE.

Președintele BCE a dat asigurări că va fi continuată politica monetară ”restrictivă”, pentru atingerea, pe termen mediu, a țintei unei inflații de 2%. Lagarde a atras atenția că, în contextul ”noii ere de tensiuni politice ridicate” și al crizei climatice, sunt necesare eforturi ”pentru a face economiile mai reziliente”.

”Progresele în tranziția ecologică, inclusiv în sensul accelerării independenței energetice a Europei, sunt esențiale pentru a diminua probabilitatea unor prețuri la energie mai mari și mai volatile. Aprofundarea integrării în uniunea piețelor de capital, ajungerea la un acord privind un cadru fiscal sănătos și abordarea barierelor în materie de reglementare sunt, de asemenea, cruciale pentru stimularea investițiilor și pentru accelerarea dezvoltării energiilor regenerabile. BCE își va îndeplini sarcina sa, în primul rând prin asigurarea că inflația revine la ținta de 2% pe termen mediu. Nu este momentul să începem proclamarea victoriei. Trebuie să rămânem atenți la diversele forțe care afectează inflația și să menținem ferm mandatul stabilității prețurilor”, a subliniat Christine Lagarde.

Foto: Profimedia

Citește și:

Analist: Netanyahu este supus unor presiuni imense pentru prelungirea armistițiului / Armata israeliană a comis o ”eroare strategică”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Kevin Spacey a cedat și a izbucnit în lacrimi la TV, când a fost...
Mesajul ilar scris de o angajată pe caserola din frigiderul de la muncă: „Nu-mi mâncați...
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Ultimele imagini cu Anca Molnar în viață! Filmare cutremurătoare de la spital, la scurt timp...
Răsturnare de situație! Ce se întâmplă cu voturile de la sectorul 1
Un bucureștean a fost OBLIGAT să plătească bacșiș, într-un local din Centrul Vechi. I-a venit...
E total schimbat după ce a învins cancerul! A slăbit ENORM și abia dacă îl...
Un britanic a rămas fără 30.000 de euro într-o singură noapte în Centrul Vechi. Cum...
„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri
Un cunoscut manelist a urcat pe scenă alături de trupa Coldplay. Momentul artistic a fost...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Nemții au pus mâna pe noul DUSTER 2024 și l-au tunat. Modificările sunt notabile -...
Diana Şoşoacă a mers după "victoria" de la Europarlamentare la ambasada Rusiei. La eveniment a...
A fost găsită BRUMĂ pe MARTE! Cercetătorii credeau că e IMPOSIBIL!
Ordin obligatoriu peste tot în Europa. Se aplică începând cu 4 iulie
Un nou drum expres. Cea mai bună veste pentru șoferi
Imagini tulburătoare de la priveghiul make-up artistului Anca Molnar. Gestul neobișnuit făcut la căpătâiul regretatei...
Știrea momentului! Prezentator celebru, găsit mort în Grecia! Ultimele clipe din viață, surprinse de camerele...
Roberta, discuție cu Bogdan despre Antoni și Rebecca. De ce nu crede în relația lor....
Cum a petrecut Loredana Groza de ziua ei de naștere? Artista a făcut senzație: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Pe vremea lui Ceausescu, Bulă intră în măcelărie: - Aveţi mânzat?
Cercetătorii au descoperit o autostradă a insectelor în Pirinei. O adevărată minune a naturii
×